Shopify ile Amazon Karşılaştırması:
Online alışveriş yapanların sayısı her yıl artmaya devam ediyor, bu da e-ticaret girişimcileri için birçok fırsat olduğu anlamına geliyor. Bir online işletme başlatmadan önce, kuracağınız e-ticaret platformunu seçmeniz gerekecek. Piyasada birçok özellikli platform bulunmasına rağmen, bu rehberde Shopify ve Amazon gibi popüler iki seçeneği ele alacağız.
Shopify, kullanıcıların ürünlerini çevrimiçi olarak satabilecekleri kullanıcı dostu bir platformdur. Öte yandan, Amazon milyonlarca tüketiciye sahip bir çevrimiçi pazaryeridir. Her iki seçenek de güvenilirdir ve her ikisini de kullanmak tamamen mümkündür, her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. İhtiyaçlarınıza en iyi olanı belirlemek için Shopify ve Amazon'ın temel özelliklerini, fiyatlandırmalarını, artılarını ve eksilerini karşılaştıralım.
Shopify vs Amazon Genel Bakış:
Shopify, markalarını ve çevrimiçi mağazalarını oluşturmak isteyen işletmelere yönelik bir abonelik tabanlı e-ticaret altyapısıdır. Kullanıcılar, kolay kullanılabilir ve mobil uyumlu temalar aracılığıyla web siteleri oluşturabilir. Ayrıca, pazarlama, mağaza yönetimi, analitikler ve üçüncü taraf entegrasyonları gibi özelliklerle site işlevselliğini artırabilirler.
Amazon, aylık 2.5 milyardan fazla ziyaret alan çevrimiçi bir pazaryeridir. Shopify'ın aksine, aynı pazarda diğer çevrimiçi satıcılarla rekabet etmek zorundasınızdır. Amazon FBA (Amazon Lojistik) programı, satıcıların ürünleri Amazon depolarına gönderdikleri ve ürünlerin depolandığı, paketlendiği ve gönderildiği merkezleri kullanmasını sağlar.
Shopify, bir web sitesi oluşturma gerektirdiği için kendi web sitesini kurma deneyimine sahip olan kişilere daha çok hitap ederken Amazon daha hızlı bir şekilde satışa başlanılabilecek hazır bir platformdur.
Shopify vs Amazon:
Shopify | Amazon | |
Platform Tipi | Web site oluşturucu ve host | Pazar yeri |
Ücretlendirme | Aylık 32$ - 399$ arası | Bireysel planlamalarda satılan her ürün başına 0.99$ veya aylık profesyonel hesaplar için sabir 39.99$ |
Şablonlar ve Tasarım | Çeşitli sektörler için tasarlanmış şablonlar ve eklentiler | Amazonun kendi tasarımı üzerinde kontrol olmamasına rağmen kendi mağazanızın tasarımını yapabilirsiniz |
Pazarlama Seçenekleri | Sosyal medya entegrasyonları, indirim kuponları, hediye kartları, Google Ads Kredileri | Amazon reklamları ve rekabetçi fiyatlandırma |
Komisyon | Tüm paketlerde yalnızca Shopify Payments için sıfır komisyon uygulanır. Harici bir ödeme altyapısı kullanılıyorsa, %0.5 - %2 arasında komisyon ücreti uygulanır. | Kategori bazlı komisyon ücreti uygulanır. |
Mobil Uyumu | Uyumlu | Uyumlu |
Müşteri Desteği | Shopify Lite, 7/24 canlı sohbet ve e-posta desteği sunar; diğer tüm paketler 7/24 canlı sohbet, e-posta desteği ve telefon desteği sunar. | Amazon Satıcı Destek ekibi ile Seller Central hesabı üzerinden destek sunar. |
Her iki platform için farklı fiyatlandırma seçenekleri bulunmaktadır. Ayda 32 dolarlık temel Shopify paketiyle çevrimiçi bir mağaza oluşturabilir, ürün listeleri oluşturabilir, ürün envanterini yönetebilir ve siparişleri yerine getirebilirsiniz. Daha pahalı seçenekler, gelişmiş raporlama özelliklerine, hesaplanan taşıyıcı nakliyesine ve uluslararası fiyat ayarlamalarına erişim sağlar.
Amazon'un iki fiyatlandırma planı vardır: Bireysel Plan ve Profesyonel Plan. Bireysel plan, satılan her ürün için 0,99 dolar ödeme yapmanızı gerektirir. Öte yandan, Profesyonel plan aylık 39,99 dolara mal olur.
Shopify, Shopify Payments'i kullanmayan kullanıcılar için her işlemden komisyon alırken, Amazon her satılan ürün için kategori bazlı komisyon ücreti uygular.
Ek olarak, Amazon satıcıları, Amazon'un kendi tasarımı üzerinde bir kontrol sahibi değilken mağazalarını özelleştirebilirler. Müşteri çekmek için Amazon'un güzel bir mağaza ve ürün listelemesi hazırlamakla beraber Amazon reklam sistemini de kullanabilirler.
Öte yandan Shopify'da satış yapmak isteyen satıcılar, sıfırdan websitesi kurmak ve trafik çekebilmek için dijital pazarlama, sosyal medya reklamcılığı gibi konulara hakim olmak zorundadır.
Mağaza Oluşturma:
Shopify, özelleştirme seçenekleriyle birlikte 100'den fazla hazır tasarlanmış tema sunar. Spor ve rekreasyondan giyim ve aksesuarlara kadar çeşitli sektörlere yönelik temalar mevcuttur. Bu temaları kullanarak yeni başlayanlar mağazalarını oluşturabilirler.
Amazon'un Bireysel planıyla bireysel bir Amazon Satıcı hesabı ücretsizdir. Shopify'ın aksine, sıfırdan bir websitesi kurmanız gerekmez, ancak ürün resimleri ve açıklamaları üzerinde doğrudan kontrol sahibi olursunuz. Amazon'da rakiplerinizin önüne geçebilmek için ürün listelerinizi ve fotoğraflarınızı profesyonel olarak hazırlamanız gerekir.
Pazarlama Seçenekleri:
Amazon Marketplace, aylık olarak 174.9 milyon Prime üyesi vardır ve aylık 2.5 Milyar kez ziyaret alır, bu Shopify'ın aylık 56.5 milyon benzersiz ziyaretçisiyle karşılaştırıldığında çok daha fazladır.
Amazon'da direkt olarak diğer satıcılarla rekabet içinde olduğunuz için ön plana çıkmak kolay olmayabilir. Bununla birlikte, Amazon reklamları ürünlerinizi tanıtabilmenizi, ürün sayfalarında ve arama sonuçlarında görünürlüğünüzü artırmanızı sağlayarak satış yapmanızı kolaylaştırır.
Amazon'un aksine, Shopify kullanıcıların kendi websitelerini oluşturmalarına olanak tanır. Bununla birlikte, internette gezinen müşterileri kendi sitenize çekmek ve ürünlerinizi satın almaya ikna etmek tamamen sizin becerinize bağlıdır.
Olumlu tarafından bakarsak, Shopify'ın birçok pazarlama ve SEO alanları vardır. Sosyal medya platformlarına entegre edebilir ve Facebook üzerinden reklamlar yapabilirsiniz. Ayrıca, indirimler ve hediye kartları da müşterileri ikna etmek için bir seçenek olabilir. Yeni başlayan biri için pazarlama kısmı karmaşık olsa da eğer dijital pazarlama konusunda deneyimleriniz varsa Shopify sizin için iyi bir seçenek olabilir.
Sipariş Kargolama:
Envanter yönetimi ve sipariş göndermek ile uğraşmak istemeyen girişimciler Amazon FBA'yı kullanabilirler. Ancak, bireysel satış hesaplarının depolama limiti 10 cubic feet iken, profesyonel satış hesaplarının depolama limiti bulunmamaktadır. Ayrıca, ürün ağırlığına, boyutuna, türüne ve ürünün satıldığı kanallara bağlı olarak satış başına FBA ücretleri bulunmaktadır.
Shopify'ın da bir yerine getirme ağı bulunmaktadır, ancak Amazon FBA kadar gelişmiş veya akıcı değildir. Ayrıca, Amazon satıcısı olmasanız bile Amazon FBA'yı kullanma seçeneği de vardır.
Sonuç:
Her iki platform da e-ticaret girişimcilerinin web sitelerini kurmasına olanak sağlar, ancak iki platform arasında önemli farklılıklar vardır. Shopify, çevrimiçi mağazanızı ve web sitenizi oluşturmanıza izin verir, bu da özel ürünler satan girişimciler için uygun bir seçenektir. Ancak Shopify'da başarılı bir online mağaza kurup satış yapabilmek için mutlaka dijital pazarlama kanallarını ve sosyal medya reklamcılığını iyi kullanabildiğinizden emin olmalısınız.
Öte yandan, Amazon'un trafiği ve müşterileri hazırdır. Bu nedenle e-ticarete başlamak için daha uygun bir platform olabilir. Sadece bir satıcı hesabı oluşturup ister kendi markanızla ister farklı markalı ürünlerle e-ticarete başlayabilirsiniz.
En iyi seçim sizin e-ticaret bilgi birikiminize ve hedeflerinize bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
E-ticarete dair daha fazla bilgi edinmek için
Comments