top of page

Amazon'da Nasıl Satış Yapılır? İş ve Satış Modelleri Rehberi - 2024


Amazon İş Modelleri

2023 yılına gelindiğinde Amazon'da satış yapan 3. parti satıcılar, yıllık Amazon satışlarının yarısından fazlasını yapmaktadır.

Amazon'un bir pazaryeri olarak bu kadar hızlı büyümesinin altındaki en temel sebep, dünyanın pek çok ülkesinden satıcılara esnek imkanlar sağlayarak satış yapabilmelerine olanak sağlamasıdır.

Amazon satıcılarının platformda ürün satmak için en çok kullandığı 6 farklı iş modeli vardır. Bir miktar Amazon satıcısı arasında yapılan ankete göre ise iş modelleri ve satıcılarının dağılımları şu şekilde;


  • Private Label: %67


  • Wholesale: %26


  • Retail Arbitrage: %19


  • Online Arbitrage: %17


  • Dropshipping: %9


  • Handmade: %6



Not: Bazı satıcılar aynı anda birden fazla iş modelinde satış yaptıkları için toplam yüzdeyi arttırmışlardır.


Bu altı farklı Amazon iş modelinin farklılıklarına ve her birini kullanarak Amazon'da satış yapmaya başlamak için neler yapabileceğinize bir göz atalım;


Amazon'da "Private Label" nedir?


Private Label, pazar ihtiyaçları doğrultusunda bir satıcının talep ve rekabet analizi yaparak bu analiz sonucunda kendisine ait bir tescilli marka ile ürün ürettirip müşteriye sunduğu iş modelidir.

Amazon'un bile kendisine ait Amazon Essentials ve AmazonBasics ile kendi Private Label markaları bulunmaktadır.

Private Label iş modeli, dünya üzerinde şu an en popüler Amazon iş modeli ve Amazon satıcılarının %67'si bu iş modeli ile e-ticaret yaptıklarını söylüyorlar.


Private Label iş modeli ile satış yapmak için ne kadar sermaye gerekir?


Diğer Amazon iş modelleriyle karşılaştırıldığında, Private Label genellikle en fazla sermaye isteyen iş modelidir.

Tüm dünyada Private Label satıcılarının ortalama olarak 2.500 USD sermaye ile başladıkları bilinmekle beraber Türkiye'den bu iş modeline başlayacak birinin minimum 5.000 USD sermaye bulundurması başarı şansını arttıran bir etken olacaktır.

Private Label iş modeli ne kadar kârlı?

Private Label satıcılarının %35'i Amazon'da satışa başladıktan sonraki ilk altı ayda kâra geçtiklerini bildirirken bu satıcıların %56'sı aylık satışlarda 5.000 USD veya daha fazla kazanıyor. (Jungle Scout araştırması)


Private Label ile satışa başlamak ne kadar sürer?


Aşağıda açıklanan arbitraj veya dropshipping yöntemleri kadar hızlı bir Amazon iş modeli olmamasına rağmen, Private Label satıcılarının %48'i markalarını üç ay veya daha kısa sürede satışa hazır hale getiriyor.


Private Label satıcıları haftalık kaç saat çalışıyor?


Private Label satıcılarının %58'i işlerinde haftada 20 saatten daha az zaman harcıyor ve %15'i dört saatten az zaman harcıyor.


Private Label satıcıları Amazon'da hangi kategorilerde satış yapıyor?


Private Label satıcıların satış yapmak için tercih ettiği en popüler 5 kategori:

  • Ev ve Mutfak: %40

  • Spor ve Doğa: %21

  • Sağlık, Ev ve Bebek: %15

  • Güzellik ve Kişisel Bakım: %15

  • Mutfak & Yemek: %14


Amazon'da Private Label satış nasıl yapılır:


Private label iş modeli, Amazon'da satış yapmak için diğer iş modellerine göre daha fazla bilgi gerektirir. Bu bilgilerin temel konu başlıkları ise şöyle;


  1. Yüksek talep/ düşük rekabet nişleri için Amazon'un ürün veritabanını araştırın.

  2. Ürünü ürettirmek için bir üreticiyle iletişime geçin.

  3. Ürünün satışı için profesyonel bir liste oluşturun.

  4. Ürünü Amazon'da satışa açarak reklam ve lansman kampanyalarınızı yürütün.


Bu süreci kolaylaştırmak için çoğu kişi Amazon'un Amazon Lojistik (FBA) programını kullanır; bu, satıcının işini kolaylaştırır çünkü tüm ürün depolama, nakliye, iade ve müşteri hizmetlerini Amazon üstlenir. Satıcı yalnızca üretime ve satışa odaklanabilir.

Amazon FBA'da nasıl satış yapacağınız hakkında daha fazla bilgi edinin .


Private Label satıcıları Amazon'da en çok hangi zorluklarla karşılaşıyor?


Her işletme gibi, Amazon'da Private Label satış yapmanın da zorlukları vardır. Private Label satıcılarının karşılaştığı en büyük zorluklar şunlardır:


  • Ürün listelerini optimize etme : %65

  • Satılacak ürün bulma : %62

  • Envanter / Stok yönetimi: %58

  • Amazon Reklamlarını (PPC) yönetme : %55

  • Ürünleri için yorum alma : %50


Tüm bu süreçlerin detaylı bir şekilde adım adım anlatıldığı FBAPro eğitim programına katılıp birçok gerçek Amazon satıcısı ile birlikte Private Label satış yapmayı öğrenebilirsiniz;

Daha fazla bilgi al


Amazon'da Retail Arbitrage


Retail arbitraj iş modeli, online satış yapmak için fiziki gerçek bir mekanda faaliyet gösteren perakende mağazalarında düşük maliyetli veya indirimli ürünler bulma yöntemidir. Amazon'daki retail arbitraj satıcılarının kazandığı kâr;


Kâr = Ürünü Amazon'da satabilecekleri fiyat - Amazon ücretleri - ürünün satın alma maliyeti arasındaki farktır.


Retail arbitraj iş modeline başlamak için ne kadar sermaye gerekir?


Retail arbitraj satıcılarının %49'u Amazon'da satış yapmaya 1.000 USD'den daha az bir sermaye ile başlıyor. Ancak bu başlangıç sermayesi tabii ki bulduğunuz ürünlerin fiyatlarına, bunlardan kaç adet satın alabildiğinize göre değişiklik gösterecektir.


Retail arbitraj ne kadar kârlı?


Retail arbitraj, Amazon'da satış yapmaya başlamak için Private Label'a göre daha az sermaye gerektirse de, aynı zamanda çok daha az kâr oranına sahiptir.. Retail arbitraj satıcılarının %62'si Amazon'da ayda 5.000 USD'den daha az kazanıyor ve %25'i 500 USD'den de az kazanıyor.

Ayrıca, retail arbitraj satıcılarının %46'sı da, iş modelleriyle kâr elde etmelerinin altı ay kadar sürdüğünü ve %48'i, ürünlerindeki kâr marjlarının %20'nin altında olduğunu söyledi. (Jungle Scout araştırmasıdır.)


Retail arbitraj ile satışa başlamak ne kadar sürer?


Retail arbitraj satıcılarının %41'i satışa başlamanın altı hafta veya daha kısa sürdüğünü belirtmektedir.