Günümüzdeki her e-ticaret işletmesi, kendi ürünlerinin en iyisi olmasını istiyor, ancak mükemmel ürünü bulmak kolay değil. Herkes orijinal ve hayatı değiştiren bir şey istiyor, ancak zaten 500 milyondan fazla seçenek var. Milyonlarca diğer ürün arasında bu gizli "altın yumurtaları" bulmak için ciddi araştırma becerileri ve sabır gerekiyor, çünkü bu, işletmenizi başarıya götürecek en önemli aşamadır.
Ürün araştırması en kritik aşamadır ve bu adımda önemli bir zaman harcamazsanız, muhtemelen BAŞARISIZ olacaksınız! İki tür satıcı vardır: dar gözlemlemelerine dayalı kararlar alanlar ve katı kriterlere uyanlar. Biz ne öneriyoruz? Bu blog, her ikisini de reddedecek. Hiçbir araç size ürünün başarısını kesin belirlemek için sihirli bir formül veremez. Başarının altın yumurtasının çatlamasını sağlayan, veri analizinin, gözlemlerin ve deneyimlerin bir karışımı olmalıdır.
Ürün ve Ürün Stratejisi:
Her ürün özeldir ve kendi pazar kaderine sahiptir. Her ürünün benzersizliği gibi, “piyasaya çıkma” stratejisi de her biri için farklı olacaktır. Ancak doğru yaklaşım benimsenirse ürününüz başarılı olabilir.
Yeni Satıcılar - Deneyimli Satıcılar:
Yeni satıcılar, yeni bir karar almaları gerektiğinde ya çok hevesli ya da çok riskten kaçınan tarafta olurlar. Sizin durumunuza da bağlı olarak, risk dengesi önemlidir. Bu yazıda risklerinizi azaltmak için bazı ipuçlarını vereceğiz. Bu rehber, ya yeni başlayanlar ya da satış sürecinde zorluk yaşayanlar için tasarlanmıştır. Kimileri tamamen bırakmayı düşünüyor, kimileri ise farklı bir şekilde satış yapmaya yeniden başlamak istiyor.
Bazı deneyimli satıcılar genellikle kesin hassasiyetle bir ürün arar ve piyasa araçlarını kullandıktan sonra her kararı matematiksel olarak değerlendirirler, ancak bu doğru bir yaklaşım değildir. Doğru yaklaşım için veri analizi ile tarafsız değerlendirmeyi birleştirerek en iyi kararı vermelisiniz.
1. Yüksek Talep ve Düşük Rekabet:
Ürününüzün yüksek veya orta düzeyde talep görmesi gerekmektedir. Bu talep, ürününüzün Amazon mağazanızda satışa çıktığında ne kadar sürede tükeneceğini belirleyecek olan kriterdir.
Talebi, bir nehrin akışı gibi düşünebilirsiniz ve her ürün farklı bir akışa sahiptir. Sizin için en iyi seçenek, sizi hızlı bir şekilde hedefinize götürecek ve sizi yolda hüsrana uğratmayacak bir süreç izlemektir.
Aynı zamanda rekabeti ve toplam rakip sayısını da analiz edeceğiz, böylece piyasaya girmek için doğru seçimi yapabiliriz. Rakip sayısı, nehrin derinliğiyle mantıklı bir şekilde karşılaştırılabilir. Ne kadar çok rakip varsa, nehir o kadar derin olur ve ürününüzü yüzeye çıkarmada ve görünürlük sağlamada daha fazla çaba sarf etmeniz gerekecektir.
İpucu: İyi bir satış hızına ve sizin aralarından kolayca öne çıkabileceğiniz az sayıda satıcıya sahip bir ürün bulmak mantıklı olacaktır. Hangi ürünü seçerseniz seçin, onu 1. sayfaya getirmek için uygun bir strateji geliştirmeniz gerekecektir.
Talebi 'kesin olarak' nasıl belirleyeceğiz? Düz ve basit bir cevapla, kesin olarak belirleyememekle birlikte sadece tahminlerde bulunabilir ve farklı araçları kullanarak talep seviyesi hakkında fikir edinebiliriz.
Bu araçlardan biri de Jungle Scout (JS) Chrome Eklentisidir. İlk kez kullanacak olanlar veya başlangıç aşamalarında olanlar için JS Eklentisi, Amazon satıcıları için satır satır veri sağlar ve bir fırsat puanı sunar.
Genellikle, başlangıçta olanlara Fırsat Puanı 6, 7, 8, 9 olan ürünlerle başlamaları önerilir, çünkü bunlar yüksek veya orta düzeyde talep gören ve orta veya düşük rekabete sahip ürünleri temsil eder. Aynı zamanda toplam gelir, fiyat, incelemeler, günlük satış sayısı vb. öğeleri de analiz etmeniz gerekecektir (Bunlara bloğun ilerleyen kısımlarında değineceğiz.
Sellersprite, Jungle Scout ile aynı sonuçları sağlayan farklı ve piyasada yükselen bir araçtır.
2. Anahtar Kelime Arama Hacmi (Search Volume):
Bu, önemi açısından kontrol listenizde ikinci sırada durmalıdır. Anahtar kelime arama hacmini, satış ve pazarlama uzmanlarının bir alışveriş merkezinde veya pazaryerinde müşteri akışına nasıl baktığıyla tam olarak aynı şekilde ele almalısınız. İnsanlar alışveriş merkezine ne kadar çok girerse veya anahtar kelimeyi ne kadar çok ararsa, ürünün satma olasılığı artar ve böylece talebi yüksek olarak değerlendirilir.
Ürün Bulma, Anahtar Kelime Tespiti, PPC Kampanyaları ve Teklif Verme, Ürün Listesi Oluşturma, Satış Yapma, Amerika Şirket Kurulumu gibi süreçlerde size rehber olabilecek FBAPro Private Label 2.0 eğitimi sayesinde daha sağlıklı ilerleyebilir ve süreç boyunca oluşabilecek riskleri en aza indirebilirsiniz. Eğitim Hakkında Bilgi Al.
3. Sezonsallık:
Seçtiğimiz ürün, sadece bir mevsim için çok talep gören veya yılda bir kez talep gören bir ürün olmamalıdır. Ürün talep trendini, ürün anahtar kelimelerini Google Trends üzerinde aratarak kolayca kontrol edebiliriz. Sadece belirli bir sezonda satış yapma eğilimi gösteren ürünlerin satışları tahmin edilemez olacak ve yalnızca belirli bir süre için başarılı olacaklardır. Bu nedenle, özellikle yeni satıcılar için bu kategorilerde satış yapmaya başlamak daha zor olacaktır.
4. Ürün Davranışının Tutarlılığının İzlenmesi:
Talep, Anahtar Kelime Araması, Sezonsallık, sonuçları sadece o ana ait verileri bize verecektir.
Bu nedenle, ürün davranışını izlemek için, ürüne bağlı olarak birkaç haftadan bir aya veya daha fazla süreyi kapsayan belirli bir zaman dilimi belirlemeniz gerekmektedir ve ürünün o belirli bir süre boyunca istikrarlı davranıp davranmadığını görmelisiniz. Ürün davranışlarını izlemek için çeşitli araçlar bulunduğu gibi bunlardan birisi de Keepa’dır. Keepa kullanmak burada faydalı olacaktır, böylece rakiplerinizin zaman içindeki satış fiyatı değişimleri, satış adedi dalgalanmalarını vb. görerek çıkarımlarda bulunabilirsiniz.
5. Ürün Başlığı:
Ürün başlığı oluştururken dikkat edilmesi gereken hususların başında yine anahtar kelime (keyword) gelmektedir. Ürün başlığı hazırlanırken rakipler ve pazar iyi analiz edilerek doğru anahtar kelimeler seçilmeli, anlaşılır ve görünür bir başlık oluşturulmalıdır. Eğer bu adımda hata yapılacak olursa bu sıralama kazanmanızı doğrudan etkileyecek, dolayısıyla satışlarınıza negatif etki yapacaktır.
6. Kâr Marjları:
Bu adım genellikle yeni başlayanlar için hata yapma riski içeren bir adımdır. Ürün sonuçlarına yanlış bakıp o ürünü kârlı bir ürün olarak ilan ederek heyecanlanırlar. Ancak ürünü üretme, kargolama gibi maliyeti ve satacakları fiyatı göz önünde bulundurmazlar. Harcadığınız bu kadar zaman, çaba ve parayı yapacağınız dikkat hataları ile riske atmamalısınız.
Amazon'daki ürünler düşük ve yüksek fiyatlı olarak satılır ve çoğu ürün aralığın bir yerinde bulunur. 2023'de, bu platformda satılan ürünler büyük ölçüde iki fiyat aralığına ayrılıyor: yarısından fazlası (%52) 11 ila 25 dolar aralığına girerken, %32'si 25 doların üzerinde satılıyor!
Marjları kontrol etmek ve makul bir fikir sahibi olmak için Amazon FBA hesap makinesini (Amazon FBA Revenue Calculator) kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, tedarik maliyetlerini azaltmaya yönelik Alibaba dışındaki Tedarik Platformları konusunda ve üretici pazarlık aşamaları konusunda detaylı bilgiler ve özel teknikler için FBAPro Private Label 2.0 Eğitimi’ni inceleyebilirsiniz ve profesyonel eğitmenimizden destek alabilirsiniz.
7. Ortalama Gelir ve Ortalama Aylık Birim Satışları:
Bir üründen devamlılığı sağlayabilecek kâr elde etmek için ortalama kâr marjının %10 ila %30 arasında olması önerilmektedir.
Satış yapılan pazar ne kadar büyük bir pasta olursa, pastadan alabileceğiniz dilim de o kadar büyük olabilir. Benzer şekilde, satış hacmiyle ilgili diğer bir gösterge satılan adet sayısıdır. Eğer üründen ortalama olarak 300 adet satılıyorsa, yeni bir satıcın kendini gösterebileceği yeterli alan olabilir.
8. İncelemeler (Reviews):
İncelemeler ne kadar çok ve yüksek puanlı olursa satış yapmak için o kadar iyidir. Peki neden incelemelerin sayısı önemlidir? Her şeyden önce, herkes Amazon'un son zamanlarda incelemelerde sıkı bir denetime sahip olduğunu ve incelemeleri arttırmanın başlı başına zor bir iş olduğunu bilir. Dolayısıyla, yeterli imkanınız yoksa, ortalama 1.000 ve üzeri incelemelere sahip ürünlerden kaçınmalısınız.
Müşterinin yerine kendinizi koyun; birkaç incelemeyi gördüğünüzde biraz güvensizlik hissi oluşabilir. Oysa yüksek inceleme sayısına sahip bir ürün müşteri gözünden daha fazla güvenilirliğe sahip olacaktır.
İpucu: En çok satan ilk 3 satıcının 1.000 incelemeyi aşması durumunda, pazar zorlu olacaktır. Bu durumda önemli miktarda zaman ve para harcamanız muhtemeldir. Bu nedenle, yeni satıcılar için bu tarz ürünlerden uzak durulması gerektiğini unutmayın.
9. Ürün Boyutu ve Ağırlığı:
Tavsiyemiz, 1 pound (~500 gr)'dan az ağırlığa sahip ve olağanüstü boyutlara sahip olmayan bir ürün seçmeniz yönünde. Neden böyle öneride bulunuyoruz? Satıcılar için başlangıç aşamasında giderler önemlidir ve genellikle gereksiz yere ortaya çıkan sürpriz maliyetlerden dolayı hayal kırıklığına uğrarlar.
Ağır ve büyük boyutlu ürünler, taşıma maliyetini artırır ve bu maliyet ürünün hacmine dayalı olarak hesaplanır. Aynı zamanda, Amazon'un ürününüzü deposunda tutma maliyeti de artacaktır. Hesaplamalarının çoğu boyutlara dayandığı için, ürün boyutu ve ağırlığınızı kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü sonunda nihai tüketiciye yansıtmak üzere ürün fiyatını artırmanız gerekecektir.
10. Satıcının Sıralaması (BSR):
Satıcının sıralamasının (BSR) tam olarak nasıl hesaplandığını yalnızca Amazon kesin olarak bilebilir. Ancak deneyime dayanarak, ürünün BSR'ı ne kadar 1’e yakınsa satış hacmi de o kadar yüksektir.
Tavsiye edilen BSR aralıkları ise kategoriye bağlı olmak üzere 20.000 ve aşağısı şeklindedir.
11. Ürün Farklılaştırma:
Ürün kategorinizdeki yorum sayıları nispeten yüksek markaların yorumlarını incelemeli ve müşterilerden gelen önerileri veya markanın üzerinde çalışması gereken iyileştirme noktalarını görmelisiniz. Üründe yenilik ve farklılaştırma yaparak pazara değer katın ve müşterilere çözüm sunun.
12. Uzak Durulması Gereken Özellikler
12.1. 1000'den Fazla İnceleme:
Daha önce açıklandığı gibi, başlangıç için ortalama 1.000'den fazla incelemeye sahip ürünlerden uzak durmanız gerekmektedir. Bu tür ürünlerdeki satıcılarla başa çıkmak için uzun vadeli bir strateji geliştirmelisiniz ve sermayenizi arttırmayı göze almalısınız.
12.2. Amazon'un veya Büyük Markaların Domine Ettiği Ürünler:
Ürün listelerinde veya yazılımlarda Amazon yazısını görmüş olabilirsiniz. Bu Amazon'un kendi markası altında sattığı ürünleri ifade etmektedir. Amazon'un kendisinin de satış yaptığı ürünlerde istisnalar olmakla birlikte genellikle Amazon baskın konumdadır. Bu durum büyük markalar için de geçeli olabilir. Bir üründe belirli bazı markalar pazarın genel satışının büyük kısmını alıyor olabilir. Eğer üründe gerçekten bir fırsat görüyorsanız Amazon’un veya büyük markaların bu pazarlarda baskın bir konumda olmamasına dikkat etmelisiniz.
12.3. Kırılgan, Cam, Seramik Ürünler:
Ürün üreticinin deposundan çıkar, Amazon depolama merkezine ulaşır ve daha sonra nihai müşteriye gönderilir. Bu süreçte bazı darbeler alabilir ve ürünleriniz kırılabilir. Bu nedenle, taşıma sırasında kolayca kırılma eğiliminde olan ürünlerden kaçınılmalıdır.
Bu durumlarda olumsuz yorum almanız çok daha muhtemel olacaktır. Ancak ürünle gerçekten ilgiliyseniz ve fırsat görüyorsanız ürünün güvenliğini sağlamak için ek önlemler alarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
12.4. Çok Parçalı Ürünler, Satranç, Harf Tahtaları:
Örneğin, ürünün parçalarını monte etme konusunda karmaşıklık ve eksiklik varsa, bu durum parçaların düzgün bir şekilde birleştirilememesi gibi sorunlar yaşanma ihtimalini beraberinde getirir. Bu gibi problemleri yaşayan mutsuz müşteri olumsuz bir yorum bırakabilir ve sonunda sizi de mutsuz eder.
12.5. Kapalı (Gated) Kategoriler:
Bazı kategoriler Amazon'dan önceden onay gerektirir, örneğin Health & Beauty Products (Sağlık ve Güzellik Ürünleri) ve Grocery (Gıda) ürünleri. Yeni başlayanlar, istenmeyen durumları ve sürecin yavaşlamasını önlemek için kısıtlamasız kategorilerle, yani genellikle “Ungated” olarak bilinen kategorilerle başlamalıdır.
12.6. Elektronik ve Pil Ürünler:
Özellikle başlangıçta elektronik ve pil ile çalışan ürünlerden uzak durmanızı öneririz. Amazon tarafından kabul edilebilir hata payınız son derece sınırlı olduğundan, küçük bir transistörün oluşturabileceği sorunun Amazon satış deneyiminizi mahvetmesini istemezsiniz.
Elektronik kategorisinde fabrika veya toptan tedarikçiler daha geniş bir hacme sahiptirler, çünkü iade gibi sorunlar büyük hacimleri neticesinde çok fazla zarar vermez. Ek olarak eğer Amazon'da pil içeren ürünleri satmak istiyorsanız, piller ile ilgili tam bir bilgi listesi ve Güvenlik Veri Sayfaları sunmanız gerekecektir.
12.7. Patentler ve Yasal Sorunlar:
Amazon belirli ürünlerin satışı için sizden bazı patentler veya yasal izinler isteyebilir. Ürününüz depoya ulaştıktan sonra bilmeden karşılaşabileceğiniz yasal sınırlamaları araştırmak için internet üzerinde arama yapabilir veya Amazon’un bu konuda kendi kurallarına göz atabilirsiniz.
Sonuç:
Gördüğünüz gibi, Amazon'da satmak için bir ürün seçerken dikkate alınması gereken birçok faktör bulunmaktadır. Bu ürünlerle ilgili verileri anlamak ve rehberiniz olarak kullanmak, işletmeniz için başarılı olacak bilinçli kararlar vermenize olanak sağlar. Bu prensipleri uygulamak veya daha detaylı veri ve analizlere erişim istiyorsanız, AMZ E-TİCARET ekibimiz burada yardımcı olmaya hazırdır. İşletmenizi bir üst seviyeye taşımak için geniş bir dijital pazarlama hizmetleri yelpazesi sunuyoruz. Daha fazla bilgi için bugün bizimle iletişime geçin!
コメント