Her geçen yıl hacimsel hem talebin hem de arzın daha da büyüdüğü bir pazar olan Amazon, tüm dünyadan e-ticaret girişimcileri için de hâlâ en avantajlı başlangıç noktası olmayı sürdürüyor.
2023 yılında, tüketicilerin %63'ü bir ürün satın alacakları zaman ürünü ilk olarak Amazon'da aramaya başladılar. Bundaki en temel etki ise ürün çeşitliliğinin fazlalığı, uygun fiyat ve ücretsiz veya ucuz kargo avantajı olduğunu söylediler.
Tüketicilerin yarısından fazlası Amazon'dan haftalık veya daha sık olarak alışveriş yaptıklarını söylerken %67'si yıl sonun hediye alışverişleri için yine Amazon'u tercih etti.
Dünyanın şu anda en çok talep gören alışveriş platformu olan Amazon'un, 2024'te de e-ticaret girişimcileri için muazzam bir potansiyele sahip olduğu görünüyor. Bu muazzam potansiyelden dünyanın birçok ülkesinden satış yaparak faydalanabilmek için öncelikle bir satıcı hesabı açmanız gerekecek.
Amazon'da hesap açılışını sorunsuz bir şekilde sağlayabilmeniz için bu rehberi sizin için hazırladık.
Bu yazıda öğreneceğiniz şeyler;
Amazon'da satıcı hesabı nasıl açılır?
Amazon'da satış yapmanın maliyetleri nelerdir?
Amazon'da satışa başlarken bilmeniz gerekenler nelerdir?
Amazon'da Satıcı Hesabı Nasıl Açılır?
Amazon'da satıcı hesabı açmak oldukça basittir. Ancak satıcı hesabı açmadan önce yapacağınız iş modeline karar vermenizi, iş modellerinin artıları ve eksilerini değerlendirmeniz gerektiğini belirtmek isteriz. İş modellerini öğrenmek için şu yazımıza göz atabilirsiniz:
İş modelinize karar verdikten sonra gelelim satıcı hesabı kayıt sürecine:
1. https://services.amazon.com adresine gidin
2. Pricing > Compare Selling Plans seçeneğine tıklayın.
Menüdeki fiyatlandırma yani "Pricing" alanında Amazon'da açabileceğiniz iki tip satıcı planı olan Bireysel Satıcı Hesabı ve Profesyonel Satıcı Hesabı planları arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.
Önemli Not: Turuncu "Sign up" butonuna tıklarsanız direkt Profesyonel Satıcı Hesabı kayıt sayfasına yönlenirsiniz. Pricing alanındaki Compare Selling Plans kısmından satıcı hesabı türlerini karşılaştırıp istediğinizi seçerek kayıt olma imkanınız var.
3. Bireysel veya Profesyonel Satıcı Hesabı arasında seçim yapın.
İki satıcı hesabı planından bir tanesini seçerek ilerleyin.
Eğer ayda 40 adet üründen daha fazlasını satmayı hedefliyorsanız seçeceğiniz doğru hesap türü "Profesyonel Satıcı Hesabı" olacaktır.
Ancak "Ben öylesine satış yapacağım, hobi olarak" diyorsanız bireysel hesap açmak aylık satıcı hesabı maliyetlerinden tasarruf etmenizi sağlayabilir.
NOT: Bunu sonradan değiştirebilirsiniz, yani önce bireysel hesap açıp sonradan profesyonel hesaba dönüştürebilirsiniz ancak bireysel hesap kullanırken mağazanızın Buybox alamayacağını ve Amazon'da PPC kampanyalarını kullanamayacağınızı bilmelisiniz.
4. Yeni Hesap Oluştur'a tıklayın.
Create your account butonuna tıklayarak gelen ekranda adınız ve soyadınızı (Türkçe karakter kullanmadan, küçük harflerle), e-posta adresinizi (daha önce kullanılmamış) ve belirlediğiniz şifreyi girerek "Next" butonuna tıklayın.
Bu işlemden sonra e-posta adresinizi doğrulamanız için e-posta adresinize Amazon tarafından bir kod gönderilecek.
E-posta adresinizi kontrol ederek aşağıdaki gibi bir e-postada gelen kodu yukarıdaki ekrandaki alana yazarak "Verify" butonuna tıklayarak e-posta adresinizi onaylayın.
Daha sonra sizden iletişim için bir telefon numarası isteyip SMS olarak gönderilen kod ile bu numarayı da doğrulamanız istenilebilir. Bu telefon numarasının daha önce Amazon'da satıcı hesabı açarken kullanılmamış olmasına dikkat etmelisiniz.
E-posta adresiniz ve telefon numaranızı onayladıktan sonra aşağıdaki ekrana yönlendirileceksiniz:
5. İşletme Adresinizi ve İşletme Türünüzü seçin.
Amazon'da satıcı hesabı açarken aşağıdaki bilgileri sağlamalısınız:
İşletmenizin Adresi: İşletmenizin resmi ve gerçek adresini yazmalısınız. Şirketinizin demiyorum çünkü Amazon Amerika'da satıcı hesabı açarken şu an için bir şirket kurmanıza gerek yoktur. Çünkü aslında Amazon, bireysel olarak (şirket kurmadan) satış yapmak isteyen satıcıları da şirket olarak görüp şahıs şirketi muamelesi yapmaktadır.
İşletmenizin Tipi: Business Type kısmından varsa şirketinize uygun şirket tipini, şirketiniz yoksa Natural Person Companies seçeneğini seçerek ilerleyebilirsiniz.
Tam Adınız: "Business Name" kısmına kimlik kartınızda veya pasaportunuzda yazan tam adınızı eksiksiz ve dikkatli bir şekilde girmelisiniz.
Ardından "Continue" butonuna tıklayarak devam edebilirsiniz.
6. İşletmenizle ilgili diğer bilgileri girin.
Bu adımda işletmenize ait aşağıdaki bazı bilgileri girmelisiniz;
Ticaret Sicil Number: Şirketiniz varsa şirketinizin Ticaret Sicil Numarasını, eğer yoksa T.C. Kimlik numaranızı girerek ilerleyebilirsiniz.
Turkish Tax ID ve Tax Office: Şirketiniz varsa şirketinize ait bu bilgileri, eğer yoksa İnteraktif Vergi Dairesinden alabileceğiniz Bireysel Vergi Kimlik Numarası ve vergi dairesi bilgilerini yazarak ilerleyebilirsiniz.
MERSIS No: Bu bilgi her zaman sorulmamakla birlikte sorulduğu zaman varsa şirketinizin Mersis Numarasını, eğer yoksa Vergi Kimlik Numaranızı bu alana yazarak ilerleyebilirsiniz.
7. Kişisel Bilgilerinizi girin.
Amazon, bu aşamada sizden bazı kişisel bilgilerinizi girmenizi isteyecektir. Buna bazı kimlik bilgileri de dahildir. Bu alanda gireceğiniz bilgileri çok dikkatli girmeye özen göstermelisiniz. Çünkü hesap açılışınızda Amazon bu bilgileri doğrulamaya çalışacaktır ve eğer doğrulayamazsa hesabınızı açmayacaktır.
Not: Kimlik ve adres bilgilerinizi doğru bir şekilde girdiğinize emin olun çünkü Amazon, adres doğrulama kısmında bu adresinize bir fiziki bir posta gönderecek ve bu postanın içindeki şifreyi onlara vermenizi isteyecek.
8. Fatura Bilgilerinizi girin.
Bir sonraki adım, gerektiği durumlarda Amazon'un sizi faturalandırması için Amazon'a bir kredi kartı bilgisi sunmak.
Burda girdiğiniz kredi kartı bilgilerinin tamamen doğru olduğundan ve kredi kartınızın yurtdışı işlemlerine açık olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca başlangıç için eğer profesyonel hesap açıyorsanız kredi kartınızda en az 39.99 USD kadar limit olduğuna da emin olmalısınız. Aksi takdirde Amazon hesabınızı açmayabilir.
9. Mağaza Bilgilerinizi girin.
Kredi kartı bilgilerinizi girdikten sonra Amazon size mağazanızla ve satmayı planladığınız ürünlerle ilgili bazı sorular soracaktır. Bunları cevaplayın:
Amazon mağaza adınız (Sonradan değiştirmek mümkün)
Ürünlerinizin UPC kodlarının olup olmadığı
Satacağınız ürünlerin üreticisi ve/veya marka sahibi misiniz? ("Evet" veya "Bazıları" seçeneğini işaretlerseniz resmi bir marka tescilinizin olup olmadığını da soracaktır.)
Bu soruları yanıtladıktan sonra "Next" butonuna tıklayarak ilerleyin.